Η Neurodanza® έχει πολλαπλές θεωρητικές βάσεις και γερά θεμέλια, πάνω στα οποία χτίζει όλη τη φιλοσοφία της. Τα σύγχρονα ρεύματα από το χώρο της ψυχολογίας και των επιστημών που υποστηρίζουν τη Neurodanza® είναι τα εξής:
Θεωρία

Η Νεύρο-Πλαστικότητα του Εγκεφάλου
Νευροεπιστήμονες, μεταξύ άλλων ο γιατρός Michael Merzenich, πρωτοπόρος στην έρευνα σχετικά με την εγκεφαλική πλαστικότητα για περισσότερο από 30 χρόνια, αναφέρει ότι ο εγκέφαλος συνεχίζει να δημιουργεί νέες συνάψεις νευρώνων και να τροποποιεί τις ήδη υπάρχουσες με σκοπό να προσαρμοστεί στις νέες εμπειρίες. Με το βίωμα αυτών των νέων συμπεριφορών και επεξεργασίας νέων πληροφοριών προσφέρεται στον άνθρωπο η δυνατότητα να αλλαχτούν και να αντικαθιστούν νέες συμπεριφορές.
Με βάση αυτή την προσέγγιση, η Neurodanza® ξυπνάει στον καθένα νέους κινητήρες και μοντέλα συμπεριφοράς πιο κατάλληλα και εναρμονισμένα με την φύση του ανθρώπου, ευνοώντας μια πιο ομαλή ροή στη καθημερινή ζωή του.

Το Coaching
Η σύγχρονη μεθοδολογία του Coaching βασίζεται στην μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν μεγάλοι φιλόσοφοι της αρχαιότητας όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Βούδας και ο Κομφούκιος και επιτρέπει στον άνθρωπο να μαθαίνει μέσα από την προσωπική εμπειρία, την ανακάλυψη, την έμπνευση, την επαλήθευση και το εσωτερικό βίωμα.
Η Neurodanza® προσφέρει σημαντικές εμπειρίες σε σωματικό, ψυχικό και νοητικό επίπεδο, καθώς και εργαλεία εφαρμογής που συνδέονται με την κάθε άσκηση. Αυτή η συσχέτιση επιτρέπει στους ανθρώπους να ανακαλύψουν μόνοι τους τις κρυμμένες καταγραφές του παρελθόντος, να ξυπνήσουν και να αποκτήσουν την ευθύνη για τη ζωή τους.

Η τεχνική του Mindfulness
(Αυτοπαρατήρηση χωρίς κρίση)
Την διατύπωσε στα 1979 ο καθηγητής της ιατρικής Jon Kabat-Zinn. Προτείνει την διατήρηση της πλήρης προσοχής σε ότι κάνουμε στο εδώ και τώρα και να δέχεται ο άνθρωπος ότι αισθήματα βιώσει.
Η Neurodanza® προσφέρει στον άνθρωπο χώρο και χρόνο να διατηρεί πλήρη την προσοχή του σε ότι αισθάνεται, σκέφτεται και να τα αποδέχεται χωρίς να τα κρίνει.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Θεωρία, δείτε την σχετική κατηγορία στο Blog.